Ulaan Baatar

Mongolië heeft 3 miljoen inwoners en is 37 keer groter dan Nederland. Dit maakt Mongolië een van de dunbevolktste landen ter wereld. Van deze drie miljoen inwoners wonen er 1,4 miljoen in de hoofdstad Ulaan Baatar. Wat Ulaan Baatar een immens grote stad maakt voor Mongoolse begrippen.

Stad van uiterste
Ulaan Baatar is een stad van uiterste. De uiterste van de stad zie je vooral terug in al het hypermoderne tegenover het traditionele. De moderne wolkenkrabbers waartegenover de gers staan. De modern geklede mensen tegenover de traditionele kleding. De enorme Jeeps tegenover de paarden, deze paarden zie je vooral aan de rand van de stad. In de stad is het druk, is er van alles te doen en zijn er ‘gewone’ huizen. Een paar kilometer buiten de stad is er bijna niets van dit alles. Daar kom je bijna niemand tegen, zijn er enkele gers te vinden en vooral veel stukken onbewoond land.

Vriendelijke mensen
De mensen zijn vriendelijk, behulpzaam en ze lachen (wat erg fijn is na een bezoek aan Rusland). De meeste spreken geen Engels wat een gesprek voeren soms wat lastig maakt. Vooral bij het vragen van de weg bij het openbaar vervoer was dit soms lastig maar kwamen we er uiteindelijk toch uit.

Smog
De skyline van Ulaan Baatar vult zich met wolkenkrabbers en daarboven een dikke laag smog. Als je in de stad loopt zie en ruik je het goed (soort van mist) maar vanaf een berg zie je de smog helemaal goed. Zo kunnen we er alvast langzaam aan wennen want is Beijing is de smog helemaal erg.

Veel bouwwerkzaamheden
Overal waar je kijkt zijn ze aan het bouwen. Je ziet veel gebouwen die in de stijgers staan, waar ze druk aan het bouwen zijn. Ook zijn er veel onafgebouwde gebouwen. Naar mijn idee staan deze er al een tijdje zo onaangeroerd bij en staat de bouw ervan stil. Hier en daar zie je wat Chinese invloeden en wat tempels wat de stad wat kleurrijker maakt maar je ziet vooral veel beton.

Alles te koop
Aan het gebruik van wifi kan Nederland een voorbeeld aan nemen, dat is hier beter geregeld. In de stad is vrijwel overal gratis wifi. Wat ik absoluut niet van Mongolië verwacht had. Ook is in de shoppingmalls alles te koop, wel tegen een flinke prijs natuurlijk. We hebben ons laten vertellen dat het gemiddeld inkomen in Mongolië z’n €400,- p.p. per maand is. De boodschappen zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland wat het levensonderhoud voor de Mongoolse inwoners erg duur maakt.

Druk verkeer
De stad is gevuld met files. Echte verkeersregels hebben ze niet en auto’s worden gewoon overal geparkeerd, wat ervoor zorgt dat alles vast staat. Vaak ben je dan ook sneller als je loopt. Wil je de straat oversteken?! Kijk dat vooral niet naar de verkeerslichten. Je loopt gewoon door het drukke verkeer de straat op, steekt je hand op naar de auto’s en ze stoppen. Dit vergt in het begin wel even wat lef. Als de auto’s niet in de file staan hebben ze behoorlijke snelheden en dan moet je maar het vertrouwen hebben dat ze echt stoppen. Als je dit in Nederland doet word je uitgescholden of in het ergste geval overreden, maar hier in Ulaan Baatar werkt het.

Ulaan Baatar is niet een stad die je bezocht moet hebben. Het gaat uiteindelijk om alles wat buiten de stad te zien is. En dat is veel! Heel veel en bijzonder mooi!

Ulaan Baatar

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>