Negen dagen door Mongolië

Zoals ik al eerder beschreef is de hoofdstad Ulaan Baatar niet een stad om een paar weken te verblijven. Als je in Mongolië bent moet je echt delen van het land gaan bezoeken. Er worden super veel tours georganiseerd vanuit de stad. Alles kan en alles is naar wens in te delen, als je maar betaald ;). Het is ook mogelijk om zelf een tour te doen, dit is iets goedkoper maar vrij lastig om te doen.

Wij hebben ervoor gekozen voor een 9-daagse tour met een gids en een chauffeur. Tijdens deze tour worden we rondgereden in een Jeep en gaan we een paar dagen te paard rondtrekken. Zodra je de stad Ulaan Baatar verlaat wordt het uitzicht echt totaal anders. Van de drukte ga je ineens naar uitgestrekte landschappen waar vrijwel niets is. Er is niemand te zien op een paar wilde dieren na; enorme roofvogels, paarden, schapen, geiten, koeien en yaks.

Mongolië

Na een dag rijden komen we aan in een ger zonder inboedel. De nomaden gaan verhuizen en hebben al hun spullen al naar de andere plek gebracht. Wat inhoudt dat wij op een matje en in een slaapzak slapen in de ger.

‘s Avonds brand er een vuurtje, maar zodra we gaan slapen gaat deze uit. ‘s Nachts wordt ik wakker van de intense kou en ik moet naar het toilet, buiten. Even probeer ik te vergeten dat ik naar het toilet moet, ik wil echt niet naar buiten. Helaas gaat deze gedachte niet op en moet ik toch echt naar buiten. Ik pak de lamp en verzamel al mijn moed om de ger uit te gaan. Zodra ik mijn zaklamp aanklik zie ik een spin op mijn kussen… Oke, veel erger kan het dus niet worden. Ik gooi de spin aan de kant en loop naar buiten. In gedachte bedenk ik nog dat de spin nu ook mijn slaapzak in kan kruipen. Snel blokkeer ik deze gedachte en probeer ik er niet meer aan te denken.

Buiten is alles bedekt onder de ijskristallen. Heel mooi maar ook mega koud. Het is min 10 graden. Niet prettig om dan buiten naar het toilet te gaan. Als ik terug kom in de ger pak ik zoveel mogelijk kleren, ik hou mijn jas aan en probeer verder te slapen. Ik heb het nog nooit zo koud gehad als deze nacht. Thomas denk er hetzelfde over, maar we hebben het overleefd.

Met de jeep trekken we verder. Voorbij elke berg verandert het landschap. Stenen gebergte, zandsvlakten, graslanden, er is van alles te zien. We hebben gelezen dat de Gobi-dessert 32 verschillende landschappen heeft. Elk landschap is weer bijzonder en prachtig om te zien.

Merel in Mongolië

De volgende nacht slapen we in een tent. We zien er een beetje tegenop aangezien de afgelopen nacht zo super koud was. Gelukkig valt het mee, in ons tentje is het koud maar te doen. Mijn twee slaapzakken (die heb je echt wel nodig) houden mij deze keer goed warm gehouden. Buiten vriest het ook wat minder hard dan de nacht ervoor.

Weer rijden we de hele dag rijden we door het landschap. Tot we aankomen bij een soort hotel.
Zonder douche en stromend water maar met bed (van houten planken, dus erg hard) en het is er niet koud. We hebben een kamer met ons tweeën onze gids en chauffeur delen samen ook een kamer. Wij vinden het super even wat privacy.

De volgende dag hebben we een lange dag voor de boeg. We rijden en rijden en rijden. We lunchen ‘s middags in een stadje. Erg vreemd ineens is er in the middle of nowhere een stadje. Daar krijgen we een typisch Mongools gerecht. Het wordt gegeten met Mongools nieuwjaar. Het zijn een soort bonbonnetjes met gehakt en uien erin. Klinkt lekker he?! Maar dat was het dus niet.

Er zaten harde stukken, vet stukken en draden in het vlees. Met moeite heb ik vier van de vijf bonbonnetjes weggekregen en een kunnen slijten aan onze chauffeur. Die eet echt alles, het meest en als eerste. Laten we zo zeggen dat hij heel goed voor zichzelf zorgt en geluiden maken bij het eten en drinken, daar is hij de beste in.

In de nacht die volgt slapen we in een ger.. met bedden! De bedden bestaan uit planken met daarop een dun dekentje. Wat erg hard is maar beter dan op de grond slapen. Ook deze nacht is het weer koud maar eigenlijk zijn alle nachten hier koud ;).

We gaan drie dagen te paard door de bergen.

De nacht die volgt is de koudste nacht die we in Mongolië meemaken. Zelfs de Mongolen geven aan dat deze nacht zeer koud gaat worden. Gelukkig kunnen Thomas en ik de kachel gedurende de nacht aanhouden. Elke keer als hij bijna uitgaat wordt een van ons wakker van de kou en gloeit er nog een stukje houtskool waardoor we elke keer weer de kachel aankrijgen (dat is ons voorgaande nachten niet gelukt).

De volgende dag zetten we Simon en Adriaan af. Het is een cultureel dagje waarbij we een museum, tombes en een tempel bekijken. Na het culturele komen we uiteindelijk bij zandduinen. Het is echt bijzonder om de ene dag midden in sneeuw te staan en niets anders dan sneeuw te zien en de andere dag in woestijnlandschap te staan en alleen maar zand te zien zover je kan kijken.

We slapen bij een familie in een ger. De familie heeft kamelen en natuurlijk willen wij een ritje maken. De wollige kamelen nemen ons mee over de zandduinen, waar het uitzicht weer prachtig is. Na de kamelenrit worden we voor het avondeten bij de familie uitgenodigd. We spelen een spelletje met enkelbotjes van paarden en gaan daarna onze laatste nacht van de trip in.

Thomas in Mongolië 

Op de laatste dag gaan we het nationale park in waar nog wilde Prezwalski paarden leven. We hebben ze van een afstand gespot. Ze zijn erg schuw, zodra ze een auto zien zijn ze weg.

Het afzien van luxe zoals het slapen op bedden van planken, geen douches, geen fatsoenlijke toilet, geen privacy en ga zo maar door went vrij snel (zelfs voor mij ;)). Op die bedden slaap je na een paar dagen prima en ook de rest is best te doen. De kou, het in en in koud hebben en het niet kunnen slapen van de kou, went niet. Het wordt niet minder maar voelt steeds erger.

Maar het afzien is het meer dan waard. Wat een geweldig trip hebben we gemaakt en wat een geweldige dingen hebben we meegemaakt en gezien.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>