Met de trein van Moskou naar Irkutsk

De treinreis van Moskou naar Irkutsk duurt 85 uur en 38 minuten. We gaan door vijf verschillende tijdzones en reizen 5193 kilometer. Wat voor ons neerkomt op vier nachten non stop in de trein. Een beste rit maar uiteindelijk prima vol te houden. Het heerlijke van in de trein zitten is dat je niets hoeft. Lezen, slapen en Vodka drinken zijn de drie dingen die ons vooral bezig houden :). We zijn er ook best goed in, al zeggen we dat zelf.

Het uitzicht is het begin van de rit toch wel een beetje saai. Het lijkt alsof we door de Veluwe reizen, wel mooi dus maar als je een aantal uren lang de Veluwe voorbij ziet komen heb je het ook wel gezien :). Het is wel heel mooi om te zien hoe het landschap langzaam veranderd naar het Siberische landschap, het steppe klimaat. Je merkt meteen aan de temperatuur dat je Siberië inrijdt. Koud! Tegen het vriespunt aan, maar voor hier is dat nu warm. ‘s Winters kunnen de temperaturen hier dalen tot min 30 graden.

De coupe
In de tweede klas wagons zijn meerdere 4-persoons coupes. Het is er vrij klein maar als alle bagage van iedereen opgeborgen is oogt het allemaal al wat ruimer. Met een beetje geluk heb je gezellige medepassagiers. Zoals wij de eerste twee nachten met Tanya hadden en ook de coupe naast ons was gezellig met vier vrienden die ook net als Tanya uit Nederland komen. Deze vier vrienden reizen ook net als ons door naar Irkutsk. De andere medepassagiers wisselen nog al eens omdat de Russen wat kortere trips maken.

Bedden
Ik vind het bovenbed ideaal. Je hebt hier geen last van mensen die op je bed gaan zitten en als je even wil gaan slapen lig je er niet bekijks bij. Thomas zweert echter bij het onderbed. Het is er iets ruimer, wel fijn bij zijn lengte, al zijn de bedden even lang ik schat ze zo 180 cm lang. Slapen doe je prima, door het schommelen van de trein val je zo in een lange slaap. Enige nadeel is dat je van je snurkende Russische buurman wakker wordt.

Lila
Onze provodnista noemen we Lila omdat ze enorme bogen paarse oogschaduw op heeft. Zal wel hip zijn :). Lila houdt de coupes schoon, voor zover dat lukt met zoveel mensen op een kleine ruimte. Ze komt dagelijks voorbij met een stofzuiger en een doekje. Ook de toilet en de wasbak maakt ze dagelijks schoon. Lila heeft meerdere persoonlijkheden. Het ene moment wordt ze heel snel boos en begint ze met der handen te zwaaien, het andere moment moet ze erg hard lachen omdat ze ziet dat we een fles Vodka hebben verstopt in de coupe. Elke keer als ze langskomt is het maar weer afwachten in welke bui ze is.

Na de laatste nacht in de trein zijn we toch wel blij dat we er even een paar dagen uit kunnen. We reizen met de vier vrienden verder naar Listvjanka een dorpje dat aan het Baikalmeer ligt. Met een lengt van 640 km en breedte van net geen 80 km is het meer het grootste zoetwatermeer van de wereld!

Trein

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>