Het leven van een nomad in Mongolië

De nomaden leven verdeeld over Mongolië in een ger. Ze hebben een hele andere levensstijl dan de mensen die in de stad leven. Een bijzondere levensstijl die onze aandacht heeft getrokken.

Het leven van een nomad in Mongolië gaat een stuk terug in de tijd. Zonder luxe, stromend water en met weinig spullen. De ger is hun woning waar niet meer in staat dan een kachel (hebben ze ook echt nodig) een paar bedden, een paar kastjes, een mini altaar en een tv. Ja de nomaden gaan toch wel een beetje met de tijd mee en een tv is dan onmisbaar ;).

Een gezin deelt samen een ger. Wat ervoor zorgt dat ze weinig privacy hebben. We hebben meerdere families bezocht en wat bij mij opviel is dat ze vaak maar twee eenpersoonsbedden hebben, die overdag ook als bank gebruikt wordt, voor het hele gezin.

De nomaden hebben veel vee en met veel vee bedoel ik veel. Honderden! Kuddes vol! Deze kuddes bestaan vooral veel uit schapen, geiten, paarden, kamelen en yaks. Alles wat van deze dieren afkomt wordt gebruikt, wol, melk en het vlees. Eens in de zoveel tijd wordt er een dier geslacht zodat het gezin eten heeft.

Het vee loopt los rond de ger. Dit kan een paar honderd meter van de ger zijn maar ook een aantal kilometers. Er zijn geen hekken waar de beesten zich binnen moeten bevinden. Mocht de nomad opzoek zijn naar zijn vee, dan worden de omliggende gers gebeld (want ja, een mobiel hebben ze ook) met de vraag of zijn vee gezien is. Zo ja, dan worden ze opgehaald te paard of met de motor.

Het mooie aan het leven van een nomad is, dat het heel vrij is en je bent een met de natuur. Nu moet je hier natuurlijk wel van houden. Om hun vee te voorzien van voldoende gras e.d. verhuizen ze vier keer per jaar. Elk seizoen zoeken ze een nieuwe plek. De ger wordt dan uit elkaar gehad met een auto kilometers verder gebracht en daar weer in elkaar gezet.

Als je helemaal back to basic wil is dit de ideale levensstijl. Wel moet je er rekening mee houden dat het hier in de winter – 30 graden wordt en het dan wel hard werken is om warm te blijven. Maar he, als natuurfreak is dit toch het ideale leven. Thomas en ik slaan deze levensstijl liever over maar vonden het top om er een paar dagen onderdeel van uit te maken.

De gevreesde yakmelk is trouwens best te doen. Het smaakt niet naar melk en het is een beetje zoutig. Lekker is anders, maar ik was uitgegaan van het aller ergste.

Nomaden in een ger

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>