Gewoon of ongewoon?!

China en Nederland is een wereld van verschil. Zo ook onze gewoontes en culturen. Wat wij heel gewoon vinden, vinden zij heel ongewoon en andersom natuurlijk. De meest opmerkelijkste gewoontes in China zetten we graag even voor je op een rij:

Roggelen
Wat we vaker horen en zien dan ons lief is, zijn roggelende mensen. Iedereen, en dan bedoel ik ook echt iedereen, mannen, vrouwen er zit geen verschil in. Halen hun neus lekker op, keel er ook nog bij en dan.. hoppa zo’n dikke geel, groene klodder vliegt met een gigantische vaart uit hun mond zo op de straat. Het geluid dat erbij gemaakt wordt is gigantisch. Je moet van goede huizen komen als je dat kan (en wil ;)) overtreffen!

Dat roggelen doen ze altijd en overal! in de wachtrij, in een restaurant het maakt niet uit. In de trein zijn ze dan nog wel zo fatsoenlijk om hun roggel in de prullenbak uit te spugen. Dat dan weer wel! Zijn we erg blij mee. Mijn grootste angst is toch wel om gevat te worden door zo’n rondvliegende roggel. Het is mij al bijna een keer overkomen!

Voorkruipen
Voorkruipen, toch een grote ergernis. In Nederland iets wat alleen maar gedaan wordt door senioren. Hier is voorkruipen niet leeftijdsgebonden. Iedereen doet het. Wie het snelst is en het hardst duwt is er het eerste. Netjes je beurt afwachten heeft echt geen zin want dan kom je nooit aan de beurt. Van het fenomeen ritsen hebben ze hier ook nog nooit gehoord! Als je een iemand voor laat gaan gaat de rest ook voor en niemand laat je er weer tussen.

Baby’s en hun behoeftes
Baby’s en kleuters hebben broekjes waar het gedeelte van het kruis uit is. Hierdoor kunnen ze op elk moment lekker plassen of poepen zonder dat de luier vol zit. Dat plassen en poepen kan echt overal. Met een beetje geluk doen ze het bij een afvoerput maar meestal, of eigenlijk bijna altijd doen ze het gewoon midden op straat.

Soms heb je geluk en houdt een moeder der baby vast, op zo’n manier dat je precies ziet hoe het kleine bruine keuteltje vanuit de kleine babybillen op de grond beland. Het staat zo op je netvlies gebrand. Helemaal fijn als je op de hoek van de straat eten hebt gehaald en er net een hap van wil nemen.

Voordeel is natuurlijk wel, minder luiers en minder luiers verschonen! Ik zie vooral dat laatste wel als een dikke dikke plus! Misschien iets voor ons voor de toekomst, Thomas?!

Plassen met de deur open
Zelf dacht ik altijd dat ik niet zo preuts was. Naar de sauna, je ergens even omkleden of wat dan ook, geen probleem. Iedereen heeft iets aan zijn/haar lichaam wat heel mooi is en iets wat minder mooi is. Je bent zoals je bent en vaak kan je daar verder niet zoveel aan doen.

Hier in China wordt het woord preuts toch wel naar een ander niveau getild. Oké ik geef het toe, ik ben preuts! Plassen met de deur open op een openbare toilet is toch iets wat ik liever niet doe. Ik ben toch wel gesteld op mijn eigen ‘privé ruimte’ als ik naar de toilet ga. Misschien is het een soort van ‘meiden onder elkaar’ maar ik kan er niet aan wennen.

Zelfs op een squat toilet! Ja, dat is zo’n gat in de grond waar je hurkend boven gaat hangen. Het maakt de Chinezen niets uit. Met of zonder deur, met of zonder schot tussen de toiletten om ze te scheiden, je gaat gewoon.

Aanstaren
Iets wat mijn ouders mij als klein kind als snel hebben geleerd: je staart geen mensen aan, je kijkt wijst niet naar mensen die ‘anders’ zijn dan andere mensen. Hier kan je deze geleerde manieren meteen weer laten vallen. Aanstaren is de gewoonste zaak van de wereld. We maken het zelfs mee dat mensen gewoon voor ons gaan staan en rustig 10 minuten lang ons van onder tot boven bekijken. Terug staren heeft geen zin, zij voelen zich dan niet ‘betrapt’ omdat het hier ‘gewoon’ is.

Stiekem’ foto’s maken
Thomas is met zijn bijna twee meter een ware attractie in China. Ik dacht er mooi onderuit te komen, maar helaas ook ik ben hier aan de beurt. Als Westerse tussen de Chinezen val je nog al op, iedereen wil dan ook met ons op de foto. Vaak vragen de Chinezen of je met ze op de foto wil, maar soms maken ze gewoon stiekem foto’s. Hier zijn ook weer verschillende categorieën in. Gewoon snel en foto van ons maken als we langs lopen, onopgemerkt naast ons gaan staan en een ander een foto van je laten maken tot snel een selfiestick voor onze neus drukken en een foto maken. Soms leuk, en grappig om te zien welke capriolen iemand uithaalt om ons op de foto te zetten, soms verdomd vermoeiend.

Alles op vol volume
Waar wij allemaal netjes onze oordoppen in doen als we een film of iets bekijken in een openbare ruimte, doen Chinezen dit niet. Gewoon de volume knop of vol geluid zetten en afspelen die film! In een winkel, in de trein, in de lobby van het hotel, welke openbare ruimte dan ook. Dat andere hier wellicht last van hebben maakt niet uit. Grote kans dat alleen Westerse mensen zich hieraan ergeren want werkelijk alle Chinezen doen dit.

Ondanks (of misschien wel door) al deze (on)gewoontes van de Chinezen blijft China een bijzonder land om te bezoeken!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

One thought on “Gewoon of ongewoon?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>