De “onvoorziene” kosten

Voordat je daadwerkelijk start aan een lange reis geef je al een behoorlijk bedrag uit. Deze bedragen gaan vaak naar dingen waar je niet altijd rekening mee houdt of die veel hoger uitpakken dan gedacht.  Deze ‘over het hoofd’ geziene kosten zet ik voor je op een rij.

Backpack
Een backpack is essentieel  als je gaat backpacken. De prijs van een backpack kan best oplopen, maar natuurlijk wil je hier niet op besparen.

Reisverzekering
Verzekeringen zijn dingen waar we ons liever niet mee bezig houden. Snel afsluiten en nooit meer naar omkijken. Toch is het wel verstandig om je reisverzekering goed onder de loep te nemen. Standaard doorlopende reisverzekeringen geven vaak geen dekking als je lang op reis bent. Sommige doen dit zelfs maar tot vier weken. Erg vervelend als je daar pas achterkomt als je al drie maanden in het buitenland zit.

Een van je naasten komt te overlijden. Iets waar we liever niet aan denken maar wat wel belangrijk is om te weten: Wordt je reis om de begrafenis/crematie bij te wonen vergoed? En kan je daarna je reis weer voortzetten. Dit verschilt vaak per reisverzekering. Wat goed is om te weten is dat er vaak veel zorg valt onder je reisverzekering. Mocht er dus iets niet onder je zorgverzekering vallen, check dan even je reisverzekering. Het kan zijn dat je reisverzekering dit wel dekt.

Soms moet je je reisverzekering uitbreiden als je lang op reis gaat. Mocht er iets gebeuren dan kan je terugvallen op je verzekering. Helaas wordt hierdoor je reisverzekering ook duurder, maar dat weegt niet op tegen de baten. Je wilt geen risico lopen natuurlijk!

Visums
Iets wat ik echt zonde van mijn geld vind. Visums! Maar helaas ontkom je er niet aan. Voor vrijwel alle landen waar wij heen gaan hebben we visums nodig. Sommige moeten van te voren al aangevraagd worden, anderen kan je on-arrival aanvragen. Een visumaanvraag kan al zo oplopen tot € 80,- en dat keer twee en heel wat landen. Inderdaad een behoorlijke uitgave. Gelukkig ben je in sommige landen al met ongeveer € 30,- klaar.

Inenting
Noodzakelijk! Inentingen. Voor veel landen moet je tegenwoordig ingeënt worden. Hepatitis A en B, gele koorts, DTP en neem je wel een inenting voor rabiës of niet. Wat scheelt is dat de meeste inentingen 10 tot 25 jaar geldig zijn waardoor de kosten daarvan in verhouding meevallen. Een keer inenten en je bent er jaren vanaf!

Vliegtickets
Vliegtickets kunnen behoorlijk oplopen. Al hangt dit wel erg af van je bestemming. Koop je een Around The World ticket. Of vlieg je een klein stukje en vervolg je je reis per trein en bus. Feit blijft dat je altijd een flink bedrag moet calculeren voor de kosten van je heen en terug vlucht. Tips voor goedkope tickets lees je hier.

Gadgets en accessoires
Waarschijnlijk heb je er hiervan al een aantal in je bezit, maar daar komen er vast nog vele andere of heel veel accessoires van bij.  Vooral voor mannen is dit denk ik echt een ding, of niet Thomas ;). Wat hij vooral essentieel vindt is de Leatherman, een zakmes waar je werkelijk alles mee kan. Mega handig! Maar niet goedkoop. Of de GoPro en ook daarbij horen nog allemaal losse accessoires want je wil hem natuurlijk toch optimaal gebruiken. Dat je al een goede waterdichte, shockproof camera hebt die ook nog eens over de nieuwste snufjes beschikt maakt niet zoveel uit. En zo zijn er natuurlijk nog een aantal niet te missen gadgets op te noemen ;).

Bij de hoogte van de uitgaven van gadgets ben je natuurlijk zelf bij. Je koopt ze omdat jij ze graag wil hebben maar je kan natuurlijk ook zonder. Aan jou de keus!

Doorlopende kosten
Niet te vergeten, je doorlopende kosten! Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen als je een aantal maanden op reis bent. Ze kunnen een behoorlijk gat in je begroting slaan. Bij deze kosten moet je denken aan je zorgverzekering, je huur/hypotheek, overige verzekeringen en abonnementen. Zorg dat je deze doorlopende kosten goed in kaart hebt gebracht en zeg abonnementen en verzekeringen waar kan zoveel mogelijk op. Zodat de kosten zo laag mogelijk blijven.

En dan natuurlijk nog alle ‘kleine’ uitgaven. Nog even een handdoekje  hier, een flightbag daar, en oh ja een kleine daypack is natuurlijk ook handig en ga zo maar door. Dit zijn vaak maar relatief lage kosten maar bij elkaar opgeteld kunnen ze behoorlijk oplopen.

Welke kosten kwamen onverwacht bij jouw reis kijken? Of welke kosten vielen veel hoger uit dan je had verwacht?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>