Battambang

Vanaf Siem Reap is het mogelijk om een boottocht naar Battambang te maken. De boottocht duurt zo’n 8 tot 10 uur, dit ligt aan de stand van het water. Het is een prachtige boottocht en je ziet hoe de locals leven van de rivier. De armoede, het vissen, de floating villages, kinderen die zichzelf wassen in de rivier de boottocht is zeker een aanrader.

Battambang boottocht Battambang boot Floating village

Battambang is niet erg toeristisch en voelt erg veilig aan. De tuktukdrivers hebben ook eerlijke prijzen, vooral als je die vergelijkt met bijv Phnom Pehn (wat ik een vreselijke stad vind ;)). Het is er niet spectaculair maar er zijn wel een aantal hele leuke dingen om te doen. Wij vinden onderstaande drie bezienswaardigheden het leukst.

De Bambootrain
Het is niet meer dan twee paar wielen met daarop een plateau van bamboe en een motor. Er is maar een rails, mocht er een tegenligger aankomen dan wordt je ‘wagon’ uit elkaar gehaald en van de rails gehaald zodat de tegenligger kan passeren. Daarna worden de wielen en het plateau weer op de rails gezet en kan je ‘trein’ verder.

Bij het eindpunt kan je wat drinken kopen en souvenirs kopen. Kinderen verkopen zelfgemaakte armbanden en ik moet zeggen, de verkooptrucs van de jonge meiden zijn bijzonder goed. Ze weten wel hoe ze toeristen inpakken ;).

Bambootrain

Vleermuizen
De batcave is een grot waar miljoenen vleermuizen leven. Het is echt indrukwekkend om te zien hoe al deze vleermuizen tijdens zonsondergang de grot uitkomen. Er lijkt geen einde aan te komen, nog nooit heb ik zoveel vleermuizen bij elkaar gezien. Het duurt ongeveer een uur voordat alle vleermuizen de grot verlaten hebben. In de nacht gaan ze opzoek naar insecten om te eten en tegen zonsopgang keren ze weer terug naar de grot.

Vleermuizen

De krokodillenfarm
Het is letterlijk een farm voor het fokken van krokodillen voor het vlees en de huid. Voor het dierenwelzijn hoef je hier niet te komen. Wel interessant om te zien hoe ze hier met de dieren omgaan. Honderden gigantische krokodillen in erg kleine ruimtes. In de farm die wij bezochten leven alleen al 400 krokodillen. In de omgeving zitten zo’n 200 verschillende krokodillenfarms, goede business dus.

De krokodillen worden gevoerd met waterslagen en vis. Al heeft de krokodil zelf liever een eend, kip of ander stuk vlees maar de vis en waterslangen zijn goedkoper om te voeren. Per keer legt de krokodil zo’n veertig eieren waar er na zes maanden ongeveer twintig eieren van uitkomen.

De krokodillen worden gefokt totdat ze drie meter lang zijn en gaan dan op levend transport naar Thailand. In Thailand worden ze geslacht voor het vlees en de huiden. Een groot deel van de krokodillen blijft in Cambodja om vlees en huiden van te maken, maar hier wordt liever niet over gepraat omdat het doden van een krokodil in Cambodja niet legaal is. Erg vreemd in een land waar (zowat) alles kan ;).

Het is niet zo dat ik de krokodillenfarm een leuke attractie vind of zal zeggen: ‘daar moet je heen’. Integendeel zelfs. Ik was zeker onder de indruk hoe deze bijzondere dieren gefokt en verhandeld worden. Het gebeurt en het is hier de gewone gang van zaken. Mijn bezoek aan deze farm heeft geen invloed op het dierenwelzijn of dat de handel beter of slechter gaat. Wel de aankoop van een leren korokodillentasje of schoenen. Die heb ik dan ook niet aangeschaft ;).

Krokodillenfarm

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>