Koh Tao, het duik eiland van Thailand

Koh Tao is het duik eiland van Thailand. Wil je je Padi of SSI halen? Dan zit je hier goed. Het is een van de goedkoopste plekken om je duikbrevet te halen. Dat kan ook bijna niet anders met de concurrentie op het eiland. Het kleine eiland heeft namelijk ongeveer 60 verschillende duikscholen. Aan jouw de keuze bij welke duikschool je je brevet gaat halen ;).

Om in Koh Tao te komen moet je een boot nemen. Wij komen eind van de dag aan in Chumpon en willen zo snel mogelijk doorreizen naar Koh Tao, dus dat betekend de nacht-ferry nemen. Op de Ferry zijn slaapplekken, dus ideaal om zo door te reizen en lekker te kunnen slapen.

Als we de boot zien, valt het ons op dat hij wel erg klein is en dat de boot er erg oud uitziet. Bij binnenkomst komen we erachter dat er een ‘grote’ open ruimte is waar een stuk of 25 matjes op de grond liggen, wat onze bedden moeten voorstellen. Ja, dit is onze slaapzaal en de boot is volgeboekt dus alle bedjes zijn bezet!

Nacht ferry

We verwachten het ergste! Geen oog dicht doen. Moeite doen om niet per ongeluk tegen je buurman of buurvrouw aan te liggen. Gezien het ruimte gebrek is dat nog best een kunst op die smalle matjes. Maar we hebben ondanks alles toch heel goed geslapen. Het zal wel aan het wiegen van de zee liggen ;).

Koh Tao is een klein eiland met verschillende mooie stranden. Een scooter huren is hier niet aan te raden, geen van de verhuur bedrijven zijn te vertrouwen. Helaas staat het eiland hier ook bekend om en spelen de taxi’s daar op in. Taxi’s zijn schrikbarend duur voor de korte afstanden, maar het scheelt je oplichting bij de verhuurbedrijven, de keuze is aan jou ;).

Duikbrevet
Door de vele concurrentie op het eiland is er meer dan voldoende keuze uit duikscholen. De prijzen zijn over het algemeen hetzelfde en accommodatie zit inbegrepen in de prijs. Kies daarom een duikschool waar je je prettig bij voelt, waar ze de tijd voor je nemen en waar de veiligheid goed zit. Hoe je je duikcursus gaat ervaren en hoe je het de komende dagen gaat hebben, ligt voor een groot deel aan je duikinstructeur. Het is daarom helemaal niet raar om te vragen wie jouw duikinstructeur wordt en om hem/haar even te ontmoeten voordat je in zee gaat met de duikschool.

Wij hebben onze Open Water Course (SSI) geboekt bij Scubaclub (www.kohtaoscubaclub.com). We voelen ons hier erg thuis en ze bieden de cursussen in kleine groepen. Onze duikinstructeur is Charlotte en zij is geweldig! Super enthousiast en neemt alle tijd voor je. Wij raden haar echt aan! De accommodatie die bij de cursus zit inbegrepen is bij het Sleep Inn hostel. Een erg schoon hostel met airco in de dorm. Je hebt gordijnen om je bed voor privacy en je eigen stopcontact, lamp en kluis. Een prima hostel om de komende drie dagen te verblijven.

Om ons wat bekender te maken met de duikwereld krijgen we eerst een film te zien. Deze film geeft uitleg over het duiken, de risico’s en over het gebruik van je duikuitrustig. We krijgen een studieboek mee en mogen de volgende ochtend komen om het ondiepe water in te gaan en alles te proberen en oefeningen te doen.

Met de boot gaan varen we naar een stuk strand. Op de boot leren we hoe we onze duikuitrustig moeten gebruiken en controleren of alles aan de kwaliteitseisen voldoet. Zodra we onze uitrusting aan hebben de veiligheidscheck bij onze buddys gedaan hebben mogen we het water in. We zwemmen naar het strand zodat we in ondiep water, op zo’n twee meter diepte allemaal veiligheidsoefeningen gaan doen. Ook al is het even wennen, ademhalen door het mondstuk en om onder water te zijn. De oefeningen gaan ons prima af.

Als ik boven water kom ben ik duizelig en zie ik alles heen en weer schommelen. Charlotte stelt me gerust en geeft aan dat sommige mensen hier last van hebben. Gelukkig ben ik dus niet de enige. Eenmaal in de boot is het nare gevoel weg. Charlotte geeft ons nog een theorieles en morgen gaan we onze eerste echt duik maken.

Zodra we ‘s ochtends aankomen bij de duikschool krijgen we te horen dat we onze theorielessen hebben. Thomas en ik dachten toch echt dat het examen pas een dag later was en hebben we nog niet uit ons theorieboek geleerd. Schijnbaar hebben we toch niet zo goed opgelet ;). Op hoop van zegen dan maar.. Maar gelukkig slagen we allebei met een 9.8! Top de theorie is in ieder geval binnen. Nu de praktijk nog.

Vandaag maken we twee duiken. De eerste is 7 meter diep en de tweede is 12 meter diep. Het belangrijkste is om altijd rustig te blijven en goed te blijven ademen. We hebben soms nog wat moeite om onze oren te klaren maar Charlotte geeft ons de tijd en tips om goed te doen. Bij beide duiken moeten we op de bodem al onze oefeningen die we de dag ervoor gedaan hebben herhalen, en dat gaat goed! Het is echt prachtig om rond Koh Tao te duiken. We zien zoveel vissen en prachtig koraal. Charlotte laat ons met haar enthousiasme van alles zien. We zien papegaaivissen, barracuda’s, anemoon vissen, groupers en ga zo maar door.

Ik heb geen last van duizeligheid als ik boven kom en we zijn allebei super enthousiast als we boven komen. Er gaat een hele wereld voor ons open. Wat is de onderwaterwereld toch mooi!! En waarom hebben we dit nog niet eerder gedaan?! Gelukkig mogen we morgen weer ;).

De volgende dag hebben we nog twee duiken. Als onze oefeningen en de duiken goed gaan dan hebben we onze SSI binnen. Deze keer gaan we 15,5 meter en 18 meter diep. De oefeningen gaan ons prima af, gelukkig want nu hebben we meer tijd om echt te duiken. We duiken op de plekken Chumpon Pinnacle en White Rock het zicht is echt uitstekend en we zien weer van alles.

Als we bovenkomen van onze laatste duik feliciteerde Charlotte ons. We hebben ons SSI! Thomas en ik weten het zeker, wij gaan nog veel vaker duiken!!

Heb je geen zin om te duiken? Ga dan snorkelen bij Shark Baai, zeker weten dat je haaien en schildpadden ziet!

Scuba Club

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>